Voorwaarden tegemoetkoming van een mobiliteitshulpmiddel

Voorwaarden tegemoetkoming van een mobiliteitshulpmiddel

De Vlaamse sociale bescherming betaalt (een groot deel van) de kosten voor de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel, als je voldoet aan de voorwaarden:

Medische voorwaarde

je hebt een voorschrift nodig van jouw arts of van een gespecialiseerd team.

  • Voor een looprek, rollator of een manuele rolstoel volstaat een medisch-voorschrift-mobiliteitshulpmiddel.
    De eerste stap is dus langsgaan bij je huisarts. Die zal je onderzoeken en je een medisch voorschrift meegeven. Hij gebruikt daarvoor medisch-voorschrift-mobiliteitshulpmiddel Daarin schrijft je arts voor welke gezondheidsproblemen je een mobiliteitshulpmiddel nodig hebt. Je huisarts kan zelf ook al een advies geven over welk mobiliteitshulpmiddel bij jou past.
  • Soms heb je geen voorschrift van je huisarts nodig, maar van een meer gespecialiseerde zorgverlener. Dit is het geval als je meer geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen nodig hebt, zoals elektrische rolstoelen, scooters of een hulmiddel op jouw maat gemaakt.
    Je maakt dan een afspraak bij zo’n team, meestal verbonden aan een ziekenhuis, voor een onderzoek. Het rolstoel advies team zal je ook een meer uitgebreid voorschrift meegeven, een zogeheten “rolstoel advies rapport“.Mensen met een snel degeneratieve aandoening zullen door hun huisarts doorverwezen worden naar een neuroloog of naar een gespecialiseerd centrum, een “neuromusculair referentiecentrum”.

Bemerk dat als je voor een relatief korte periode een mobiliteitshulpmiddel nodig, bijvoorbeeld na een beenbreuk, dan kan je via onze thuiszorgwinkel een hulpmiddel  (bv. een kruk of rolstoel) uitlenen. Dat is een ander systeem en staat los van de Vlaamse sociale bescherming.

Administratieve voorwaarde

Je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming, wat inhoudt dat je je jaarlijkse zorgpremie betaalt aan je Zorgkas. In het Vlaams gewest is dit sowieso verplicht.

Leeftijd 

Leeftijd is geen voorwaarde.
Je kan op elke leeftijd een mobiliteitshulpmiddel aanvragen.
Je leeftijd kan wel mee bepalen welk type hulpmiddel bij je past en hoe snel je dat mag vervangen. Vanaf de leeftijd van 85 jaar of in het woonzorgcentrum kan je je mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen.

Met je voorschrift of je rolstoeladvies rapport kan je bij ons terecht.
Wij regelen alles: van administratie tot levering!