Tips om ’s nachts minder last te ervaren van urineverlies.

Tips om ’s nachts minder last te ervaren van urineverlies.

Urineverlies in de nacht is iets wat regelmatig voorkomt maar waar veel mensen zich voor schamen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om urineverlies ‘s nachts te verminderen of om er minder last van te ervaren. In dit artikel leest u 5 tips om de nacht beter door te komen.

Tips om ’s nachts minder last te ervaren van urineverlies

‘s Nachts urine verliezen is erg lastig omdat u het vaak niet direct in de gaten heeft. Pas als u wakker wordt merkt u of u doorgelekt bent. Overdag is dit beter te handhaven en kunt u makkelijker actie ondernemen. In de nacht kan het voorkomen dat de blaas extra actief is en u te laat wakker wordt om te plassen waardoor u te laat bent. Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste bescherming te dragen in de nacht. Doordat u ‘s nachts ligt te woelen en draaien kan het incontinentiemateriaal verschuiven; het moet dus goed aansluitend materiaal zijn zodat de kans op lekkage verminderd.

Maar hoe kunt u er zelf voor zorgen dat u ‘s nachts minder last ervaart van incontinentie? We hebben een aantal tips:

1. Drink ‘s avonds niet te veel

Het is logisch dat wanneer u ‘s avonds nog (veel) koffie, thee of water drinkt, dit er ‘s nachts ook uit moet. Daarom wordt aangeraden om twee uur voor het slapen niet meer te drinken, en dan zeker geen koffie, thee of alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat u veel naar het toilet moet, niet alleen door het vocht wat u binnenkrijgt maar ook omdat het vocht onttrekt aan het lichaam. Cafeïne heeft de eigenschap dat het de blaas activeert, dit zorgt ervoor dat u meer naar het toilet moet. Beide zijn dus niet echt handig als u naar bed wilt en ook droog wilt blijven.

Een glaasje water bij dorst, daar is natuurlijk niets mis mee. Als u er maar rekening mee houdt wat u drinkt en dat u niet teveel drinkt in de avond.

2. Zet een urinaal of toiletstoel naast het bed

Het kan zijn dat u ‘s nachts wakker wordt met zo’n erge aandrang dat u niet meer op tijd het toilet kunt halen. In zo’n geval kan het helpend zijn om een urinaal langs het bed te leggen; dit is een fles waarin geürineerd kan worden.  Na het urineren kunt u de urinaal in het toilet legen en omspoelen. Er zijn urinaals voor zwel mannen als vrouwen.
een toiletstoel naast het bed kan eveneens een oplossing zijn.

3. Kies het juiste incontinentiemateriaal

Als u zowel overdag als ‘s nachts last heeft van incontinentie is het aan te raden om voor de nacht een andere variant incontinentiemateriaal te kiezen. ‘s Nachts is de kans namelijk groter dat u meer urine verliest dan overdag omdat de blaas vaak helemaal vol zit wanneer we wakker worden met aandrang; als u niet op tijd bij het toilet kunt komen zult u meer urine verliezen dan overdag waardoor het belangrijk is incontinentiemateriaal te gebruiken wat deze hoeveelheden kan opvangen. Kies dus altijd incontinentiemateriaal wat ‘s nachts veel urine kan opvangen zodat u ook goed beschermt en zeker de nacht doorkomt.
Wij verdelen het incontinentiemateriaal van Tena en Hartmann. Je geniet eveneens van interessante kortingen!

Tena = -20% korting

Hartmann = -40% korting

4. Maak gebruik van een plaswekker

Hoewel een plaswekkertraining vooral gebruikt wordt bij jonge kinderen is dit een prima manier om minder last te ervaren van urineverlies in de nacht. Wanneer je de plaswekker gebruikt krijgt u een broekje met een zendertje welke een signaal geeft aan de wekker als er in het broekje geplast wordt. De wekker zal afgaan waardoor u wakker wordt en naar het toilet kunt gaan om de rest van uw blaas kunt legen.
Een plaswekker kan ondersteuning bieden om te leren herkennen wanneer de blaas vol is en daarop reageren. Bij kinderen heeft deze methode vaak binnen 3 maanden resultaat. Het is wellicht de moeite om dit eens te proberen.
Een plaswekker hoef je niet aan te kopen. Je kan deze huren in onze thuiszorgwinkel.

5. Neem een matrasbeschermer

Eén van de vervelendste dingen van in bed urine verliezen is dat het erg schadelijk is voor het matras. Dit is moeilijk te verwijderen en daarbij geeft het vlekken en kan het gaan stinken. Dit kun je voorkomen door een matrasbeschermer te gebruiken om op deze manier het matras te beschermen tegen vocht. Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers, het is belangrijk om er een uit te zoeken die bij uw situatie het beste aansluit.

Zo zijn er waterdichte matrasbeschermers die je – net zoals een normaal hoeslaken – volledig over het matras heen trekt. Doordat het waterdicht is kan urine er met geen mogelijkheid doorheen lekken. Er zijn ook matrasbeschermers die het bed maar deels beschermen, deze heb je in herbruikbare en wegwerp vorm.

Een herbruikbare matrasbeschermer is gemiddeld 90 cm breed en 80 cm hoog. Deze kunnen onder het hoeslaken worden neergelegd en kunnen ‘s nachts urine opvangen zodat u kunt doorslapen en het matras droog blijft. Deze matrasbeschermer kan worden uitgewassen. Een wegwerp onderlegger bestaat uit een bovenlaag van watten en een onderlaag die geen urine doorlaat. Wanneer de onderlegger vochtig is kan het worden weggegooid.