Compressiekousen
Compressiekousen verschillen van steunkousen in die zin dat ze niet overal evenveel druk bieden. De druk is bij de enkel het grootst en vermindert geleidelijk naar boven toe. Hierdoor worden vocht en afvalstoffen beter afgevoerd uit de benen.
Medische compressiekousen worden ingezet om de vorming van nieuwe spataders tegen te gaan en reeds bestaande veneuze problematiek onder controle te houden.
Compressietherapie zorg voor het vernauwen van de verwijde bloedvaten met als gevolg het sluiten van de kleppen in het bloedvatensysteem te verbeteren. Hierdoor zal de spierpompfunctie hersteld worden. Indien de kousen consequent gedragen worden, resulteert dit in een duurzaam herstel van de veneuze terugstroom.
Naast de bloedcirculatie heeft ons lichaam nog een extra transportsysteem: het lymfatisch systeem.
Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een ophoping van lymfevocht in de weefsels. Het lymfevocht verzameld zich omdat het niet langer in voldoende mate kan afgevoerd worden. Compressietherapie helpt bij het afvoeren van overtollig vocht in de weefsels.
Compressieklasse
Compressiekousen worden op basis van hun drukwaarde onderverdeeld in vier klassen. Hieronder kan je een overzicht vinden van de vier compressieklassen met hun meest voorkomende toepassingen.
- Compressieklasse1:
Middelmatige compressie
Lichte veneuze problemen,
spataders
bij zwangerschap - Compressieklasse 2:
Gemiddelde tot sterke compressie
Uitgesproken spataders,
Veneuze problemen,
post-traumatische zwellingen,… - Compressieklasse 3:
Sterke compressie
Veneuze insufficiëntie met neiging tot oedeem
na genezing van terugkerende ulcers,… - Compressieklasse 4:
extra‐sterke compressie
Lymfoedeem,
elefantiasis,…
Welk type compressiekous je nodig hebt, wordt bepaald door de indicatie, de ernst van de klachten en van de individuele noden en behoeften van de drager.
Je kan bij ons terecht voor compressiekousen