Een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed nodig? Hierop moet je letten.

Een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed nodig? Hierop moet je letten.

Om in alle comfort thuis te revalideren of verzorgd te worden, of bij verminderde mobiliteit is een aangepast bed aangewezen. Ook kan een ziekenhuisopname soms vermeden of uitgesteld worden door een zorgbed in je thuisomgeving te plaatsen.

Maar hoe kies je nu het juiste ziekenhuisbed?

Hieronder geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten mee.

Afwerking

Je hebt een ziekenhuisbed nodig voor thuis. Natuurlijk wil je niet gewoon zo’n stalen frame in je woonkamer neerzetten.
Nu je bed deel wordt van je leefruimte wordt het nog belangrijker dat het stijlvol in je interieur integreert. Zo ziet het er ook mooi uit wanneer je thuis vrienden en familie ontvangt.

Ziekenhuisbed vergelijken

Functies

Maar “looks” zijn natuurlijk niet alles. Comfort, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn minstens even belangrijk. Het is belangrijk dat je het ziekenhuisbed gemakkelijk kan verstellen in verschillende posities. Bij de nieuwste ziekenhuisbedden gebeurt dit met de elektrische handbediening.

Verstelbaar in de hoogte

Je kan het bed lager zetten om er gemakkelijk in en uit te stappen en hoger zetten om de verzorging of fysiotherapie te vergemakkelijken.

Verstelbaar hoofd- en voeteinde

Een goede houding en een wisselende houding zorgen ervoor dat je lichaam beter functioneert, de spieren niet verkrampen, de bloedsomloop verbetert en de pijn vermindert. Daarom is het belangrijk dat je het hoofd- en voetgedeelte van het bed kan positioneren en dit onafhankelijk van elkaar.
Een écht ziekenhuisbed is ook altijd voorzien van:
  • Een zelfoprichter zodat je jezelf zelfstandig makkelijk en veilig kan op trekken.
  • Zijsponden of onrusthekken die voorkomen dat je uit bed rolt.

Hoe groot ben je?

Ook de lengte van het bed bepaalt jouw comfort. Kies best voor een bed dat minstens 20 cm langer is dan je eigen lichaamslengte.
< 1,80m: ziekenhuisbed 2.00m: meer info 
> 1,80m: ziekenhuisbed 2,10m: meer info
> 1,90m: ziekenhuisbed 2,20m meer info 

Aangepaste matras

Voor een elektrisch ziekenhuisbed wordt een aangepaste matras aanbevolen. Gewone matrassen zijn namelijk niet altijd flexibel genoeg en bieden niet het nodige comfort. Daarnaast bieden aangepaste matrassen ook extra voordelen: doorligwonden worden voorkomen en reinigen wordt makkelijk dankzij een waterdichte hoes.
De twee meest gebruikte matrassen voor ziekenhuisbedden zijn de visco elastische matras en de anti-decubitus matras.

Visco elastische matras

visco matras
Een visco matras of traagschuimmatras is gemaakt van materiaal dat zich naar het lichaam vormt door de lichaamswarmte. Dit heeft als voordeel dat het minder druk geeft op het lichaam en helpt daarbij doorligwonden voorkomen. Daarnaast zorgt de gelijkmatige gewichtsverdeling van het lichaam voor een verbetering van de doorbloeding van het lichaam.

De visco elastische matras is uitermate geschikt voor standaard gebruik van een ziekenhuisbed.

Alternerende matras

alternerende matras
Ook wisseldrukmatras of anti-decubitus matras genoemd. Deze matras heeft diverse luchtbanen die, doormiddel van een elektrische pomp, afwisselend langzaam opgeblazen en langzaam leeggedrukt of leeggepompt worden. Daardoor worden steeds andere delen van het lichaam ontlast zodat de doorbloeding verbetert en doorligwonden voorkomen worden.

Wanneer voor een alternerende matras kiezen? Deze matras wordt aanbevolen wanneer een wisselhouding niet mogelijk is of wanneer er reeds doorligwonden zijn ter hoogte van stuit, hiel, elleboog, schouderblad of achterhoofd. Indien de houding voldoende frequent wordt gewijzigd en het zuurstoftekort ter hoogte van de weefsels dus niet te lang duurt, zal geen irreversibele weefselschade optreden en ontstaat er dus geen decubitus. Wisselhouding verwijst zowel naar liggende (wisselligging) als zittende houding.

En de kostprijs?

Kwaliteit betaal je maar kwaliteit moet zeker niet het duurste zijn. Wij legden de prijzen van verschillende aanbieders naast elkaar en maakten de vergelijking voor het huren van een elektrisch ziekenhuisbed van 2m met zijsponden en zelfoprichter en een visco-elastische matras voor verschillende huurperiodes: 1week, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.

En natuurlijk garanderen wij ook een professionele reiniging, een snelle levering en een goede service!