Incontinentie. Andere.

Incontinentie. Andere.

Incontinentie, of incontinent zijn, kan verwijzen naar zowel urine-incontinentie als ontlastingsincontinentie. De oorzaak van urine-incontinentie kan verschillen afhankelijk van of de getroffen persoon mannelijk of vrouwelijk, bejaard of kind is.

OVER INCONTINENTIE

Incontinentie, of incontinent zijn, kan verwijzen naar zowel urine-incontinentie als ontlastingsincontinentie. De oorzaak van urine-incontinentie kan verschillen afhankelijk van of de getroffen persoon mannelijk of vrouwelijk, bejaard of kind is.

LEES MEER 

 

INCONTINENTIEFORFAIT

Binnen de verplichte ziekteverzekering is er een jaarlijkse tegemoetkoming in de kosten voor incontinentiemateriaal. Zwaar zorgbehoevenden of niet-afhankelijke personen kunnen genieten van het incontinentieforfait.

Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming?

Het incontinentieforfait voor niet-afhankelijke personen bedraagt 170,68 euro per jaar in 2020 en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Het incontinentieforfait voor zwaar zorgbehoevenden bedraagt 522,92 euro per jaar in 2020 en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Wie heeft recht op de tegemoetkoming?

  • De patiënt lijdt aan een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie – het niet kunnen ophouden van urine – en heeft geen incontinentieforfait genoten in de loop van de 12 voorafgaande maanden.
  • De patiënt verblijft niet in een rustoord of verzorgingsinrichting waarvoor de ziekteverzekering een tegemoetkoming voorziet.
  • De patiënt heeft geen tegemoetkoming ontvangen voor autosondage of incontinentiemateriaal.

Hoe kan men het incontinentieforfait aanvragen?

laat het bijgevoegd aanvraagformulier invullen door de behandelend huisarts en dien dit in bij zijn ziekenfonds
De adviserend geneesheer geeft zijn goedkeuring voor drie jaar.
Het ziekenfonds kent de tegemoetkoming toe op basis van dit document.

Als je aan de voorwaarden voldoet, stort het ziekenfonds het bedrag op jouw rekening.

AANVRAAG INCONTINENTIEFORFAIT

NUTTIGE TIPS

Incontinentie is een vervelend probleem en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Het is voor velen belemmerend, niet prettig en ongemakkelijk. Naast het gebruik van beschermende producten zijn er nog een aantal tips die je kunnen helpen om het probleem te verminderen.

WAT KAN JE ZELF DOEN

TENA

In België zijn er 800 000 personen die last hebben van onvrijwillig urineverlies. Goed absorberend incontinentiemateriaal is hierdoor onmisbaar geworden. Daarom bieden wij gebruiksvriendelijk incontinentiemateriaal aan met het oog op comfort en discretie.
Je vindt er een uitgebreid assortiment van inlegkruisjes, verbanden en broekjes voor de unieke noden van man of vrouw. Wij adviseren je discreet en deskundig en kunnen je verschillende staaltjes aanbieden.
Daarnaast bieden wij aantrekkelijke kortingen. Het gamma van Tena verkrijg je aan -20% bij afhaling in de apotheek.

ONTDEK HET ASSORTIMENT VAN TENA